OČKOVÁNÍ

15.05.2019 09:05
V současné době se očkuje povinně proti tetanu, černému kašli, žloutence typu B, dětské obrně, hemofilu typu B, záškrtu, spalničkám, příušnicím a zarděnkám.

Kromě toho doporučuji  v kojenckém věku děti naočkovat proti tzv. pneumokokovým a meningokokovým infekcím (záněty mozku, plic a středouší) a proti rotavirovým infekcím.

Přehled ze zákona "nepovinných" očkování:

1. Chřipka (cca 450 Kč) - říjen-listopad každého roku (připomínám, že "pravá" chřipka je závažnější onemocnění než běžné "virosy či nachlazení", může dojít k onemocnění srdce, nervové soustavy, někdy končí i smrtí).
2. Rakovina děložního čípku (Cervarix) ev. rakovina děložního čípku + "pohlavní bradavice na genitálu"  (Silgard). Očkuje se 2. dávkami, 1 stojí u Cervarixu cca 1700 Kč u Silgardu cca 2200 (pojištěnci Revírní BP mají slevu).  Děvčata od 13. - 14. let mají možnost se naočkovat zdarma u Cervarixu, nebo s 300 Kč doplatkem na každou dávku u Silgardu (náklady na očk. látky poskytují pojišťovny a očkování je dobrovolné).
3. Klíšťový zánět mozku (neplést s boreliózou!).  Přeočkovává se po měsíci od 1. očkování a po 9. měsících. Jedna vakcína pro děti stojí cca 750,- Kč pro dospělé cca  850 Kč. Klíšťový zánět mozku začne horečkami, často velmi těžký až kritický stav, bezvědomí, následně obrny, někdy smrt.
4. Zánět jater se žloutenkou typu A (nemoc špinavých rukou - kolektivy dětí!!) se očkuje s půlročním intervalem 2x, jedna vakcína pro děti stojí cca 1000,- Kč, pro dospělé o něco dražšší 1300,-Kč.
5. Meningokokové sepse a záněty mozk. blan typy A,C,W,-135 a Y  - očkuje se 1 dávkou vakcíny, která stojí cca 1300 - 1400 Kč (v pubertě se přeočkovává, pokud se očkuje u malých dětí) . Od r. 2014 je u nás k mání i vakcína proti rovněž velmi nebezpečnému typu B  "Bexsero"  nebo "Trumenba" cca 2600- Kč. Tady jsou potřeba ale 2 dávky s 1 - 2 měsíčním odstupem!  Meningokokové infekce začínají horečkou, může se objevit prokrvácení do kůže a během několika hodin končí smrtí.
NOVINKA od 1. 7. 2020 bude stát hradit Bexsero  (typ B) u kojenců , kteří se nachají naočkovat do 6. měsíců věku,

Dne 21.4.2020 schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR zařazení očkování proti meningokokům mezi hrazená očkování s předpokládanou účinností od 1.7.2020.

Podmínky hrazení jsou v případě očkování proti meningokoku skupiny B zahájení očkování do ukončeného 6. měsíce věku, v případě očkování proti meningokokům skupin A, C, W, Y provedení očkování ve 2. roce života.

V § 30 odst. 2 zákona se nově doplňuje bod 8, který umožňuje úhradu očkování „proti invazivním meningokokovým infekcím způsobeným meningokokem skupiny B, je-li očkování zahájeno do dovršení šestého měsíce věku, a skupiny A, C, W, Y, je-li očkování provedeno jednou dávkou v druhém roce života.
6. Rotavirové infekce u kojenců  (průjmy). Očkuje se v 6. týdnech a 2. dávka ve 4. měsících (vakcína se podává ve formě "sirupku" do pusinky) . Jedna dávka přijde na cca 1500 Kč.
7. Pneumokokové infekce  (těžké záněty plic, záněty středního ucha, záněty mozkových blan): u kojenců 2 dávky Synflorixu (10 subtypů pneumokoků) bez doplatku nebo Prevenaru 13  (13 subtypů pneumokoků) s doplatkem 500 Kč na jednu dávku. V roce věku se přeočkovávají obě vakcíny poslední dávkou. Pokud Vaše děti nejsou naočkovány proti pneumokokům, je možno naočkovat i v pozdějším než kojeneckém věku už jenom 1. dávkou Prevenaru 13 (cca 1400 Kč) - platí pro menší děti i dorostence  (doporučuje se i seniorům!!) s příspěvkem pojišťovny.
8. Papilomavirové infekce vyvolávající rakovinu děložního čípku (nejčastější typ rakoviny, rakovinu pohl. orgánů u chlapců a rozsáhlé výsevy "pohlavních" bradavic kolem pohlavních orgánů (i v dutině ústní při orálních praktikách). Pro děvčata je CERVARIX ( jen sérotypy způsobující rakovinu),ten je bez doplatku, GARDASIL (sérotypy proti rakovině i bradavicícm pohlavních orgánů) - zde je doplatek 300. Pro chlapce je pojišťovnami hrazen GARDASIL. /// Jak Gardasil, tak Cervarix se očkují 2x s půlročním odstupem.  Úhrada pojišťovnami platí jen pro chlapce a dívky, kteří se nechají naočkovat mezi 13. - 14. rokem věku . Pro ostatní věkové skupiny je také k máni. Cervarix stojí cca 1500 a Gardasil cca1900 za 1 dávku (jsou potřeba 2).
 

Vakcíny objednáváme u společnosti Avenier a po aplikaci Vám vystavíme příjmový doklad, kterým se pak - včetně zápisu v očkovacím průkaze - můžete prokázat u Vaší zdravotní pojišťovny. Téměř všechny totiž přispívají různými částkami (500 - 1000 Kč ročně)  na tato nepovinná očkování. Kolik a za jaké vakcíny Vám přispějí,  se dozvíte na webovkách Vašich pojišťoven.